سولفات نیکل

سولفات نیکل از واکنش فلز نیکل با اسید سولفوریک تولید می‌شود، همچنین به عنوان محصول فرعی پالایش مس نیز به حساب می‌آید و از طریق واکنش نیکل تتراکربونیل ودی اکسید گوگرد و اکسیژن در فاز گازی در دمای ۱۰۰ درجه سانتی‌گراد نیز تولید می‌شود. جرم مولکولی آن ۱۵۴٫۷۵ گرم بر مول و دانسیته آن ۳٫۶۸ گرم بر سانتی‌متر مکعب است. این ماده حلالیتی خوبی در آب، اتانول ( نوع بی‌آب این ماده در اتانول نامحلول است)، متانول و آمونیاک دارد اما در اتر و استون نامحلول است. حرارت دادن این ماده باعث متصاعد شدن گازهای سمی می‌شود. مقدار اندک نیکل برای انسان ضروری است، اما اگر مقدار آن زیاد شود برای سلامت انسان مضر است و باعث ایجاد سرطان ( به خصوص سرطان ریه) می‌شود. سولفات نیکل می‌تواند از طریق خوردن، تنفس و پوست جذب بدن شود. حداقل هفت نمک سولفات نیکل شناسایی شده‌اند که از لحاظ هیدراسیون یا آب ساختاری متفاوت هستند. سولفات نیکل شش آبه (NiSO4.6H2O) به رنگ آبی تا سبز زمردی است که در دمای ۵۳٫۸تا۳۰٫۷ درجه سانتی‌گراد تولید می‌شود که نوع متداول آن محسوب می‌گردد، از طرفی سولفات نیکل هفت آبه‌ی (NiSO4.7H2O)  سبز رنگ است و در دماهای بالاتر تولید می‌شود. فرم بدون آب سولفات نیکل زرد رنگ بوده و دارای نقطه ذوب بالایی می‌باشد که در دمای ۳۳۰ درجه سانتی‌گراد تولید می‌شود. سولفات نیکل قابل اشتعال نیست و یک ماده‌ی پارامغناطیس است. سولفات نیکل در دمای ۸۴۸ درجه سانتی گراد ( نوع بی‌آب این ماده) به اکسید نیکل و گاز تری اکسید گوگرد تجزیه می‌شود.

 کاربردها:
  • آبکاری نیکل
  • بیوشیمی و زیست‌شناسی مولکولی
  • ساخت سایر ترکیبات نیکل
  •  استفاده در صنعت چاپ و رنگرزی پارچه
  • تصفیه آب
  • سیاه کردن روی و برنج
  • سرامیک سازی
  • اندازه‌گیری حساسیت مغناطیسی

سولفات نیکل ۶ آبه

سولفات نیکل ۶ آبه یک ترکیب معدنی است که به عنوان ماده خشک کننده، در رنگ آمیزی فلزات، در سرامیک‌ها و برای تولید خشک کن‌ها در سپرهای محافظ استفاده می‌شود. به طور گسترده در قاب‌های سربی مصرف شده و آلیاژ Cu-Ni-Sn در گیره‌ها و فنرها استفاده می‌شود.

قرار گرفتن در معرض این ماده در طولانی مدت می‌تواند باعث درماتیت شدید، پوست و آلرژی‌های شبه آسم شود و ریه‌ها، کلیه‌ها، دستگاه گوارش و سیستم عصبی را تحت تاثیر قرار دهد. سولفات نیکل به عنوان یک ماده سرطان‌زا شناخته شده و با افزایش آن در بدن خطر ابتلا به سرطان ریه و بینی بالا می‌روند.