برای خرد کردن بیشتر محصول بدست آمده در مسیرهای سنگ شکنی از انواع آسیاب ها استفاده میشود. آسیاب ها ممکن است به طریقه خشک یا تر کار کنند که انتخاب آن بستگی به نوع کانه و مراحل بعدی دارد. به عنوان مثال اکثر کانه های سولفوره به طریق تر، طی یک یا چند مرحله آسیاب میشوند تا به درجه آزادی مناسب برسند. بطور کلی آسیاب ها از بدنه ای استوانه ای یا استوانه مخروطی شکل که حول محور افقی خودش گردش میکند تشکیل شده است. جدار داخلی آنها از جنس مقاومی پوشیده شده است و قسمتی از حجم آنها توسط بار خرد کننده ای مثل میله های فولادی، گلوله های فولادی یا سرامیکی پر شده است. با گردش آسیاب، بار خرد کننده تا ارتفاعی که بستگی به سرعت گردش آن دارد بالا می رود و با رها شدن از بدنه آسیاب بر روی ماده معدنی سقوط میکند. در نتیجه دانه های مواد معدنی در اثر ضربه، فشار و سایش مواد توسط یکدیگر و یا توسط بار خرد کننده و همچنین جدار داخلی آسیاب خرد میشوند. انتخاب صحیح سرعت گردش آسیاب، نوع و مقدار بار خرد کننده، پوشش داخلی آساب و نوع مسیر که خشک یا تر باشد روی بازدهی عملیات خرد کردن و هزینه آن تاثیر دارد.
انواع آسیاب ها
-
آسیاب میله ای
این نوع آسیاب ها به شکل استوانه ای است که بار خرد کننده آنرا میله های فولادی تشکیل میدهد. این نوع آسیاب ها بمنظور آسیاب کردن اولیه مواد مورد استفاده قرار میگیرد. خرد کردن در این آسیاب در اثر گردش آسیاب که بخشی در اثر ضربه ناشی از سقوط میله ها بر روی یکدیگر و بخشی در اثر سایش بین میله ها و همچنین بین آنها و جدار داخلی آسیاب صورت میگیرد.
-
آسیاب گلوله ای
این آسیاب دارای شکلی استانه-مخروطی است. بار خرد کننده را گلوله های فولادی تشکیل داده است. بار ورودی به آین آسیاب معمولا دارای ابعاد ۱۰ تا ۲۵ میلیمتر است. محصول خرد شده معمولا دارای ابعادی کمتر از ۲۰۰ میکرون میباشد.
-
آسیاب لوله ای
این نوع آسیاب انواعی از آسیاب های گردان می باشد که طول به قطر در آنها حدود ۴ می باشد. آسیاب های لوله ای برای تولید محصولی بسیار ریز دانه مورد استفاده قرار میگیرد. کاربرد عمده آنها در صنایع سیمان می باشد.
-
آسیاب قلوه سنگی
از این نوع آسیاب در صنایع شیشه سازی و سرامیک و همچنین صنایع شیمیایی استفاده میشود. معمولا باید مواد را به طریقه خشک و در شرایطی خرد کرد که میزان آلودگی انها به آهن به حداقل ممکن برسد.
-
آسیاب خود شکن
آسیاب های خود شکن از استوانه گردانی تشکیل شده اند که بار خرد کننده آنها قطعات بزرگی از بار اولیه است. در حقیقت در این آسیاب ها مواد بوسیله خودشان خرد میشوند. از مشکلات رایج در این نوع آسیاب ها ایجاد دانه هایی با ابعاد ۱۹ تا ۵۰ میلیمتر است. این دانه ها از یک سو آنقدر بزرگ نیستند که بتوانند نقش بار خرد کننده را ایفا کنند و از سوی دیگر به اندازه کافی کوچک نیستند که بتوانند در اثر سقوط دانه های بزرگ تر خرد شوند. بنابراین لازم است مواد در این دامنه ذرات را از بار در گردش خارج کنیم و توسط وسیله ای دیگر به زیر ۱۹ میلیمتر برسانیم.
-
آسیاب نیمه خودشکن
از این نوع آسیاب ها زمانی استفاده میشود که میزان قطعات درشت سنگ معدن با ابعاد زیاد کافی نباشد و یا این قطعات سختی لازم را دارا نباشد. میزان گلوله اضافه شده در این نوع آسیاب در مقابل آسیاب های گلوله ای بسیار کمتر است بطوری که در حالت خشک حداکثر ۵% و در حالت تر حداکثر ۱۰% حجم آسیاب را اشغال میکند.
-
آسیاب ارتعاشی
این نوع آسیاب ها از یک یا تعدادی بدنه استوانه یا نیمه استوانه تشکیل شده است که بر روی پایه های قابل ارتجاعی قرار گرفته است. بار خرد کننده آن شامل میله یا گلوله فولادی است. حرکت آسیاب بصورت ارتعاشی است که توسط یک سیستم خروج از مرکز و یا یک مدار الکترومغناطیسی ایجاد میشود. محدوده کار این نوع آسیاب از نظر ابعاد محصول خرد شونده نسبتا وسیع است. کاربرد اصلی این نوع آسیاب ها، آسیاب کردن مواد با سختی متوسط تا زیاد، ترجیحا خشک برای تولید محصولی با ابعاد یک میکرون یا کوچکتر است.
-
آسیاب قائم
این نوع آسیاب از استوانه با محور قائم تشکیل شده است که در داخل آن بار خرد کننده متشکل از گلوله های فولادی یا سرامیکی می باشد. حداکثر بار ورودی به این نوع آسیاب ها ۶ میلیمتر می باشد. ابعاد محصول آن میتواند کوچکتر از ۷۴ میکرون تا کوچکتر از ۲ میکرون باشد.
-
آسیاب غلتکی
این نوع آسیاب از یک بدنه استوانه ای تشکیل شده است که در داخل آن تعدادی غلتک نصب شده است. مواد بین آسیاب و غلتک ها خرد میشوند. آسیاب های غلتکی برای خرد کردن مواد نیمه سخت و غیر ساینده (با سختی کمتر از ۴ در اشل موس) مناسب است.
-
آسیاب چکشی
این نوع آسیاب دارای روتوری هستند که بر روی آن چکش هایی مفصل شده اند. این روتور در داخل محفظه ای که جدار داخلی آن از جنس سخت پوشیده شده است با سرعت زیاد (۲۰ تا ۶۰ متر بر ثانیه) دوران میکند. دانه های بار ورودی پس از برخورد با چکش ها، به طرف جدار داخلی آسیاب پرتاب میشوند. خرد شدن دانه ها در اثر برخورد آنها با چکش ها و بدنه مشبک آسیاب انجام میشود. در بیشتر اسیاب های چکشی در قسمت تحتانی سرندی نصب شده است و به این ترتیب دانه هایی که تا ابعاد کوچکتر از دهانه سرند خرد نشده اند مجدد در مسیر خرد شدن قرار میگیرند.
-
آسیاب دمشی
در این آسیاب ها خرد شدن و طبقه بندی مواد در یک محفظه واحد انجام میشود. این آسیاب هیچ قسمت متحرکی ندارد. مواد توسط جریان هوا یا بخار با فشار حدودا ۷۰۰ کیلو پاسکال خرد میشوند. ابعاد بار اولیه این آسیاب حداکثر ۳ میلیمتر می باشد. کاربرد این نوع آسیاب برای تهیه پودرهایی با ابعاد کوچکتر از ۳۰ میکرون تا کوچکتر از ۱ میکرون می باشد.